چكاپ بعد از زايمان كي و چطور انجام مي شود؟
در چكاپ هفته ششم بعد از زايمان چه اتفاقي مي افتد؟تقريبا به همه مادران توصيه مي شود كه هر شش هفته بعد از زايمان نوزاد ، يك چكاپ داشته باشند و بتوانند وضعيت خود و نوزادشان را بررسي كنند . اولين ويزيت در هفته ششم بعد از زايمان اتفاق مي افتد . حال در اين قسمت از نمناك در مورد اين چكاپ و ضرورت آن با شما صحبت خواهيم كرد.اهميت چكاپ هفته ششم بعد از زايمان چيست؟چكاپ هفته ششم بعد از زايمان به پزشك اجازه مي دهد تا بتواند ميزان ريكاوري بدن شما را از لحاظ جسمي و احساسي بعد از زايمان بسنجد . همچنين اين چكاپ بعد از زايمان سزارين نيز اكيدا توصيه مي گردد و مي تواند دردهاي بعد از زايمان را مورد بررسي قرار دهد و از مشكلات پيشگيري كند.
پزشك همچنين در اين شرايط مي تواند نوزاد شما را نيز ببيند . يكي ديگر از جنبه هاي مهم اين چكاپ ، اين است كه در آن مي توان در مورد راه هاي جلوگيري از بارداري بعد از زايمان صحبت كرد.
در اين ملاقات پزشك در مورد چه چيزهايي صحبت مي كند؟اين پروسه براي هر پزشك با ديگري متفاوت است اما بحث اصلي در اين ويزيت ها شامل موارد زير مي باشد:
1. بررسي وضعيت عمومي :
پزشك وزن و فشار خون شما را چك مي كند و همچنين از شما در مورد احساستان در چند هفته اول بعد از زايمان سوال مي پرسد و سپس در مورد سختي هاي دوارن زايمان و بعد از آن با شما صحبت مي كند.
2. آزمايش خون :پزشك به شما توصيه مي كند كه براي بررسي مشكلاتي مثل كم خوني، آزمايش خون بدهيد. زيرا در زايمان خون زيادي را از دست داده ايد و همچنين آزمايش قند خون نيز در صورت ابتلا به ديابت را از شما مي گيرد.
همچنين در مورد ريسك هاي استفاده از داروهاي مختلف مثل داروهاي مخصوص فشار خون بالا و ديابت نوع 2 بسته به وضعيت پزشكي شما در اواخر بارداري صحبت مي كند و از طرفي به شما ياد مي دهد كه چگونه يك سبك زندگي سالم را در پيش بگيريد تا بتوانيد خطرات مربوط به جسم و سلامتي را در اين دوران به حداقل برسانيد.
آزمايش خون
3. بررسي بخيه ها :
اگر سزارين كرده باشيد يا زايمان شما طبيعي بوده باشد ، قطعا جاي بخيه داريد كه پزشك براي بررسي زخم، آن را چك مي كند.
4. آزمايش رحم :پزشك همچنين علائم مربوط به عفونت مثل سوزش رحمي و مشكلات و ناراحتي هاي شكمي ، بي اختياري ادرار ، درد ، خونريزي و ترشحات را در شما بررسي مي كند . يك آزمايش دروني از رحم نيز مي تواند ميزان توده عضلاني واژن را به پزشك نشان دهد و همچنين ممكن است كه بعد از 12 هفته از شما آزمايش مربوط به دهانه رحم را نيز بگيرد.
5. آزمايش پستان :پزشك همچنين هرگونه علائمي از درد سينه يا پستان و يا غده هاي بسته شير را مورد بررسي قرار مي دهد . اگر زائده هايي موجب مسدود شدن شير شده باشن د، قسمتي از سينه قرمز مي شود و علائمي شبيه به بدن درد و تب را در شما به وجود مي آورد.
6. شيردهي :
پزشك همچنين در مورد شيردهي و مشكلاتي كه با آن مواجه هستيد، از شما سوال مي پرسد.
7. وضعيت ذهني :
پزشك در اين چكاپ در مورد چگونگي كنار آمدن شما با جايگاه جديدتان به عنوان مادر سوال مي پرسد و علائم افسردگي مثل اضطراب ، استرس و آشفتگي خواب را در شما مورد بررسي قرار مي دهد.
8. كنترل بارداري :پزشك در مورد راه هاي مختلف براي جلوگيري از بارداري در اين دوران با شما صحبت مي كند . اگر قصد استفاده از ديافراگم را داشته باشيد ، در اين مورد به شما توضيح مي دهد.
ديافراگم يك وسيله سيليكوني است كه داخل آن با مواد ژلي و يا كرمي پر شده كه آن را داخل واژن قرار مي دهند . پزشك مي تواند آن را در اين جلسه از چكاپ داخل واژن بگذارد و به شما ياد دهد كه چگونه از آن استفاده كنيد.
معاينات بعد از زايمان
9. بررسي نياز به مراقبت :
اين مورد براي كساني است كه سقط داشته اند كه در اين شرايط نياز به بستري مجدد در آن ها بررسي مي شود.
10. تزريقات ايمن سازي :
پزشك همچنين به شما پيشنهاد مي دهد كه واكسن هاي مورد نياز مثل آبله مرغان ، آنفولانزا،كزاز، سياه سرفه، سرخچه و ديفتري را در اين دوران استفاده كنيد . البته اگر قبل از بارداري نزده باشيد.
11. معاينه واژن :
در اين معاينه ، هرگونه كبودي ، پارگي ، كوفتگي ، خراش و زخم در واژن بررسي مي شود.
سوالاتي كه مي توانيد در اين ملاقات از پزشك بپرسيد :آيا هيچ مشكلي بعد از زايمان وجود دارد كه بايد در مورد آن اطلاعات كسب كنم ؟چگونه مي توانم با درد بعد از زايمان كنار بيايم ؟آيا مي توانم رابطه جنسي داشته باشم ؟چرا شيردهي يك امر مهم است ؟آيا ممكن است كه داروهايم روي فرزندم اثر منفي داشته باشد ؟براي خلاص شدن از يبوست چه كار كنم ؟بهترين راه جلوگيري از بارداري براي من كدام است ؟چگونه مي توانم تمرينات ورزشي را شروع كنم؟ و يا رژيم را دوباره ادامه دهم ؟بهتر است كه قبل از مراجعه به پزشك، سوالاتتان را يادداشت كنيد تا حضور ذهن داشته باشيد.
چكاپ بعد از زايمان
مواد غذايي و رژيم غذايي مناسب براي هفته ششم بعد از زايمانبه احتمال زياد در اين ملاقات برنامه غذايي مثل آنچه در ادامه در نمناك گفته ايم توسط پزشك به شما داده مي شود :
كاهش وزن :رژيم گرفتن دقيقا بعد از زايمان مي تواند تراكم استخواني را كاهش دهد و مواد معدني را از بين ببرد.از مواد سالم و مغذي حاوي مواد معدني و ويتامين ها استفاده كنيد.كارهايي كه بايد انجام دهيد :هر روز پنج وعده غذايي بخوريد.در روز 1500 تا 1800 كالري به بدن برسانيد . اگر خودتان به نوزاد شير مي دهيد، 300 الي 500 كالري اضافه تر بخوريد.مايعات زياد بنوشيد.بيش از حد گرسنه نمانيد.در مورد كاهش وزن صبور باشيد.مواد مغذيحتما از يك رژيم متعادل پيروي كنيد.از ويتامين و مواد معدني مكمل استفاده كنيد تا بدن شما تحليل نرود.به اندازه كافي ميوه و سبزيجات وحبوبات بخوريد.از لبنيات و گوشت بدون چربي يا كم چرب استفاده كنيد.از مكمل كلسيم تجويزي پزشك استفاده كنيد.400 الي 800 IU ويتامين دي به جذب كلسيم شما كمك بهتري مي كند.تمرين هاي ورزشيتمرينات ورزشي و آهسته را چند هفته بعد از زايمان كم كم شروع كنيد.تمرين ورزشي در اين دوران به تقويت عضله شكمي و لگن، كمك مي كند و بي اختياري ادرار را مي كاهد.بيش از حد ورزش كردن نيز آسيب زننده است و به رحم شما لطمه وارد مي كند.در مورد انواع ورزش صحيح و ميزان آن با پزشك خود صحبت كنيد.شير دادن قبل از ورزش، حس سبكي بيشتري به شما مي دهد.البته كه مراقبت از يك نوزاد تازه متولد شده نيز خودش يك ورزش محسوب مي شود.ورزش
راهكارهايي براي شاد و سالم ماندن مادر بعد از زايمانبه بدن خود به اندازه كافي استراحت دهيد. زماني كه كودكتان خواب است، خودتان هم بخوابيد.وعده هاي غذايي را در بازه هاي مشخصي مصرف كنيد.اگر فرزند كوچك ديگري هم داريد، از يك شخص سوم يا پرستار كمك بگيريد.اجازه دهيد كه هفته هاي اول زايمان، خواهر، مادر يا دوستتان در منزل شما بماند و كمك دستتان باشد.اگر احساس خستگي مي كنيد، كمي در خانه قدم بزنيد تا حالتان تازه شود.آيا خون ريزي در هفته ششم بعد از زايمان طبيعي است ؟
معمولا خونريزي در هفته ششم به دليل بازگشت رحم به سايز قبلي بند مي آيد و فقط ممكن است كه لكه بيني وجود داشته باشد. اگر خونريزي شديد داشتيد، به پزشك خود اطلاع دهيد.
براي كاهش درد قسمت تحتاني بدن در اين دوران چه كنيم ؟
يك پد فريز شده يا يخ را زيرتان بگذاريد. داروهايي مثل ايبوپروفن نيز مي تواند در صورت تاييد پزشك مناسب باشد. البته بعد از سزارين، مسكن هاي قوي تري را به شما تجويز مي كنند.
برچسب: ،